צפון קירגיזסטן – ארץ הנוודים
8 ימים/6 לילות, פנסיון מלא
אקזוטיקה והיסטוריה, "המשחק הגדול" ובודהיזם, אלכסנדר מוקדון ומרקו פולו, הונים ומונגולים, סקיתים וטורכמנים, שווקים אותנטיים ונאות מדבר נידחות שזורים אלו באלו על הדרך המרתקת בעולם, "דרך המשי" ובקירגיסטן – היושבת במרכזה. מילים המרגשות ומציתות את הדמיון על שיירות גמלים דו דבשתיים החוצות בצלליתן את מרחבי אסיה, בין מזרח ומערב, נושאות בדי משי וג'ייד, תבלינים, אטריות וגלידה, תמרים וצימוקים, דבש וסילאן, ורעיונות כבודהיזם, ציורי קיר ופסיפסים, "מדרסות ארבעת האיוונים" ואיסלאם.
קירגיזסטן היא אחד הקושיים על הדרך – אזור הררי גבוה מאוד, מושלג וקרחוני, עם תוואי שטח לא פשוטים אותם ניתן לעבור רק חודשים מעטים בשנה. הקירגיזיים הם צאצאים לשבטים נוודים, שהמשיכו לנדוד עד הגעת רוסיה הצארית במאה ה-19. רוסיה מתחה כאן גבולות, יצרה רפובליקות (שהמשיכו להתקיים תחת ברית המועצות), האיצה בניית הגדרה עצמית-לאומית ומיתנה את הדת. המדינה הקירגיזית הצעירה חוותה חבלי לידה קשים.
זו מדינה עחירת נופים – מישורי פרא, נהרות שוצפים, הרים מכוסי שלג ושלוגיות במתלוליהם ומעברי הרים גבוהים, יורטות לבד ועץ, עדרי סוסים פראיים, והמון עדרי עזים, כבשים ופרות, אגמים תכולים וטורקיזיים, יערות עד ואוכלוסייה פשוטה וחמה הפותחת שולחן ואת הלב – הם חלק מהנוף המחכה לנו בקיץ הקרוב!!
מסלול הטיול לקירגיזסטן |
נצא בערב יום 1 בטיסה בינלאומית מתל אביב דרך איסטנבול לבישקק (Bishkek), בירתה של קירגיזסטן שבמרכז אסיה, וננחת בבוקר המוקדם של יום 2. נאכל ארוחת בוקר ונצא לטייל בעיר. בישקק משמעה "מחבצה" – שמה החדש של העיר, שניתן לה עם קבלת העצמאות ב-1992 כחלק מהתפרקות ברית המועצות. זו עיר מעניינת, למרות שכל ההיסטוריה שלה מתפרשת על 125 שנים – בהן רוסיה הצארית הכריחה את האוכלוסייה הקירגיזית להתקבע ביישובי קבע, לקבל חינוך ורפואה מתקדמים, לאמץ תעשייה וטכנולוגיה של המאה ה-20, ובעיקר להיות "יותר רוסים".
העיר נמצאת בעמק, אחד משני העמקים הנמוכים בקירגיזסטן, שגובהו 700–900 מטר, היא ברובה "שטוחה" ומאוכלסת בכ-800,000 איש מ-80 קבוצות אתניות שונות. עם הנחיתה נצא לטייל נטייל בעיר המיוחדת הזו: בכיכר אלא טו (Ala Too Square) "כיכר ההרים השמיימיים", בה ניצב עד התמוטטות ברה"מ פסלו של לנין, אשר הועבר לכיכר אחרת על שמו, ובמקומו הוצב ב-1999 "פסל החופש הקירגיזי" (Erkindik) המייצג את הנרטיב הלאומי החדש. סביב לכיכר ניצבים מבניה הממלכתיים של העיר ושל קירגיזסטן: התיאטרון, בניין הממשלה ("הבית הלבן"), הפרלמנט והאוניברסיטה הגדולה "ארבייב", כשבחזיתה פסלו את הסופר המפורסם אייטמטוב. נטייל מפארק האלון אל כיכר הניצחון (Victory square), בה "מחכה" אישה (כבר עשרות שנים) לאהובה שישוב מהמלחמה, אל מונומנט קורמנזן דטקה (Kurmanzhan Datka) ואל כיכר לנין (Lenin’s Monument). נאכל ארוחת צהריים ונקנח בטיול בשוק הגדול (Osh market) של העיר.
ארוחת ערב ולינה במלון בבישקק.
נצא בנסיעה אל המדרגה הגאוגרפית הגבוהה יותר – עליה יושבים שולי רכסי הטיאן שאן ("ההרים השמימיים"), רכס אדיר ששיאו בפיק פובדי ("פסגת הנצחון") ל-7,549 מטר. הרכס משתרע ממרכז סין עד שיפוליו מקירגיזסטן למדבריות מרכז אסיה (בקזחסטן ואוזבקיסטן) ונחשב לאחד משבעת רכסי ההרים הארוכים בעולם (2,900 קילומטר).
ניסע לקיזיל אוי (Kyzyl Oi), דרך העיר קארא באלטה – עיר תעשייה שהקימו הסובייטים – ודרך עמק סוסמיר (Sussamir valley) שבו כרי דשא מאופק לאופק ועדרי סוסים, כבשים ועזים, יאקים ופרות רועים ומשחקים. נעבור במעבר הרים טוז אשואא (Tuz-Asuu pass) שגובהו 3,590 מטר. זו נסיעה באזורי טבע יפיפיים, מעוטרי כחול וירוק. לקראת ערב נגיע לאזור קיזיל אוי, שם נאכל ארוחת ערב ונלון.
*ייתכן ונתיב הנסיעה ישתנה בהתאם למצב הדרכים באותו יום.
את הבוקר נפתח במשחק מקומי ידוע ונחשב – משחק האולק טרטיש; זהו משחק כדורגל כשהשחקנים רכובים על סוסים והכדור הוא .... (את ההפתעה הזו תגלו בטיול). משחק וחיים על הסוסים ולצד הסוסים הוא חלק משמעותי מאורח החיים של האוכלוסייה, שהייתה נוודית עד כניסת הרוסים למרכז אסיה. הם ערכו שינויים גדולים בחיי הקבוצות האתניות השונות שחיו באזור, ואת הקירגיזיים הם ניסו לקבע ליישובי קבע.
אחרי הניצחון במשחק (של צד זה או של צד אחר) נמשיך בנסיעה אל אגם סונג קול (lake Sonkul) דרך ערוץ קאראקשה בו זורם נהר קוקומרן (the Kokomeren river) השופע. כמות המים פה אדירה, וזו רק דוגמה לכמויות הזורמות בקירגיזסטן, וממנה אל מדינות מרכז אסיה המדבריות והשטוחות – לא בגדי נחשבת קירגיזסטן ל"מגדל המים" של אסיה. האגם יתגלה לפנינו במלוא הדרו ובצעי הטורקיז הבהיר שלו, כשהוא מוקף בכל עבריו ברכסי סון קול (שבשיאו הוא 4,042 מטר) ומולדו טו (בשיאו 3,900 מטר) עטויי שלוגיות וקרחונים.
ארוחת ערב ולינה ביורטות באגם סונג קול.
*ייתכן ונתיב הנסיעה ישתנה בהתאם למצב הדרכים באותו יום.
* יורטות הן אוהלים משוכללים וגדולים של הנוודים. יש בהן מיטות, אח לחימום, מקומות להנחת דברים ועוד. ביורטות שבמחנה יש יורטת מבטח ויורטת "חדר אוכל" וכן יורטת מקלחות.
זהו יום נסיעה יפה אל מעברי ההרים המזרחיים ודרך העיירה קוצ'קור (Kochkor) אל קז'יסיי (Kajisay) שלחופי אגם איסיקול. נעצור בקוצ'קור – בה מנסות נשים לשמר את המלאכות הקירגיזיות, אותן ביקשו הרוסים מאמצע המאה ה-19 להעלים, כחלק ממדיניות דיכוי הלאומיות של העמים שחיו תחת הצארות הרוסית הגדולה.
נמשיך אל מחשופי סלע צבעוניים בסקאזקה (Skazka gorge), ונהנה מיופיים.
ארוחת ערב ולינה בקז'יסיי.
נתחיל את היום בנסיעה לאורך חופו הדרומי של אגם איסיקול (Issykul lake) – "האגם החם". זהו האגם היחיד בתחומי קירגיזסטן שאינו קופא בחורף, ודבר זה היקנה לו את שמו. הוא האגם ההררי השני הגדול בעולם ! הוא מעוטר בשני רכסים של הטיאן שאן (אלא טו בקירגיזית), כמו בתנועת מלקחיים. האגם נחשב ל"מקור האהבה בעולם", ונשזרו סביבו אגדות רבות, אותן כמובן נשמע בטיול. נכיר את סיפור הבייזרים – מגדלי העופות הדורסים, אחד המקצועות העתיקים בעולם המוסלמי שעסקו באילוף גוזלים של עטים או נשרים, בעבור הסולטנים וחצרות המעמד הגבוה. מקצוע זה הולך ונעלם מהעולם, ובקירגיזסטן עדיין יש מספר קטן של מאלפים המגדלים עופות צייד.
נמשיך לג'טי אוגוז (Jety Ogyz Gorge) – בו נערות פיקניק. ג'טי אוגוז או "שבעת הפרים" היא אגדה מקומית המדברת על אהבה. נו מה, במקום כה נפלא שכזה – אפשר לדבר רק על אהבה. נטייל מעט, נצלם הרבה, ונמשיך בנסיעה אל קרקול (Karakol).
נטייל באתריה של קרקול, החושפים את היתה עיר עשירה בקבוצות אתניות: קזחים, טג'יקים, דונגן (מוסלמים סיניים), רוסים, גרמנים. נבקר במסגד של בני הדונגן, הבנוי בסגנון סיני עם מאפיינם מרכז אסייתיים ברורים, נראה את הכנסייה הרוסית הפרובוסלבית, הבנויה בבנייה יבשה ללא מסמרים או ברגים.
בערב נהנה מארוחה של בני הדונגן, השונה מאוד מהמטבח הקירגיזי, מלווה בהופעה של אחת להקות המאנאסצ'י המפורסמות בקירגיזסטן, שתספר לנו את הסיפור של הקירגיזיים ותנגן לנו בכלי נגינה מקומיים ועתיקים. זמרי מאנאסצ'י – כזה המספר את סיפור מאנאס הגיבור הקירגיזי בשירה – אחד האתוסים הארוכים בעולם !
לינה בקרקול.
נצא הבוקר לנסיעה לאורך חופו הצפוני של איסיקול: נבקר במוזיאון ניקולאי מיכאלוביץ פרזוולסקי (Przhevalski Museum) – אחד ממגלי העולם הרוסיים החשובים. הוא גמא ברגל 31,000 ק"מ, מיפה הרים, נהרות ואגמים, ומדבריות בעיקר באזורים הגבוהים של אסיה, הכיר למדע 200 מינים של צמחים שלא היו מוכרים, עשרות מינים של חרקים, ציפורים ויונקים, ביניהם הדוב הטיבטי וסוס פרא שכונה על שמו. כיוון שהוא נפטר בקרקול ב-1888, הפך מכון המחקר שלו למוזיאון המנציח את פועלו..
נמשיך לאתר ציורי הסלע ליד צ'ולפון אתא (Cholpon ata), העיירה צ'ולפון אתא ממוקמת על שרידי מקדש קדום, ועד לפני שנים אחדות הייתה מקור משיכה לעשירי קירגיזסטן וברה"מ, שבאו לנפוש לחופי האגם ולרחוץ במעיינות המרפא שבמקום. עד היום מעיינות המרפא נחשבים לחלק חשוב ברפואה הקירגיזית! במוזיאון הפתוח של חריתות הסלע (Open air Petroglyphs Museum), המצוי במורנה (עמק קרחוני) שבמורדות הדרומיים של רכס הקונג אוי אלא טו (Kungoy Ala Too), נראה ציורים שנחרתו על אבנים גדולות; מי שחרת הם שבטים שחיו באזור באלף ה-2 ועד המאה ה-8 לפני הספירה. זהו אחד האתרים שמעיד על הממלכה הסקיתית, שהונהגה בידי לוחמים אמיצים על סוסים, והתעמתה עם האימפריה היוונית המוכרת לנו.
קניון בום (Boom Gorge) בו זורם נהר הצ'ו (Chui) מזרחה, אל הערבות המישוריות של קזחסטן ואוזבקיסטן ומשקה את העמק בו מצויה העיר בישקק (גובה 900 מ'). אם יאפשר הזמן, נבקר במגדל בורנה (Borana) – שרידי העיר בלאסאגין הקדומה, עירם של הקָרא חאנים ("המונגולים השחורים"), שחיו באזור במאות ה-9–12 – קבוצת שבטים (אחת מיני כמה) שעברו כאן באזור בחיפושם אחרי ארץ עשירה ומזינה. עיר על דרך המשי שמעט ממנה שרד.
נמשיך לבישקק, בה נאכל ארוחה מסיימת וחגיגית ונלון.
לאחר ארוחת הבוקר המוקדמת, נצא לכיוון שדה התעופה על מנת לעלות לטיסות חזרה לארץ.
אופי הטיול
טיול לקירגיזסטן הוא בעיקרו טיול טבע ונוף מרהיב של הרים ונהרות, לצד אוכלוסייה (ומדינה) בראשית דרכה, אוטנטית, חמה ונעימה, ומעניינת. הטיול מתקיים בסוף עונת הטיולים, דקה לפני החורף הגדול – תקופה של שלכת יפיפיה במקומות בהם יש יערות רחבי עלים, של ירידת העדרים למקומות המוגנים ואפילו ייתכן שיירד שלג. קירגיזסטן היא מדינה בעלת מאפיינים של עולם שלישי, ועל אף שאנחנו עובדים עם נותני שירותים מהשורה הראשונה ונעשה הכל כדי לקיים את התוכנית במלואה, עדיין ייתכנו אתגרים, שלא תמיד נדע על קיומם מראש (לדוגמה כבישים סגורים מפאת שיפוצים, מפולות וקרח, שינויי מועדים של אירועים וכיו"ב). היו מוכנים לכך.